Wellness at Work

5 tips: så bevarar du kollegornas energi efter semestern

Bevara energin

Sommar, sol och semester – efterlängtad ledighet som alltför snabbt går över i höst och vardag. För många kan det kännas tungt att komma tillbaka till jobbet igen efter semesterveckorna.

Här är fem tips på hur du som chef kan hjälpa dina medarbetare att behålla energin och komma på rätt bana inför höstens arbete.

1. Sätt nya gemensamma mål att jobba mot

Efter semestern brukar det ofta uppstå en känsla av nystart. Ta vara på det och sätt nya mål för företaget och medarbetarna för att inspirera till ny energi och engagemang. Bäst är om medarbetarna engagera sig i vilka mål som sätts – och konkret delaktiga i att nå dem.

2. Inspirera medarbetarna med en föreläsning
På semestern vill de flesta slappna av och njuta av god mat och vila. Sunda vanor sätts gärna på paus – man vill helt enkelt bort från alla måsten – men när semestern är slut vill många göra en nystart. Som arbetsgivare kan du hjälpa till på vägen genom att ta in en extern föreläsare som pratar om exempelvis mindfulness, träning eller bra kost.

3. Boka in en kickoff med teambuilding

Att ha något kul att se fram emot efter semestern kan göra att det inte känns lika jobbigt att komma tillbaka till vardagen. Planera in någon trevlig upplevelse när alla medarbetare är tillbaka. Kanske boule eller bowling – eller varför inte en gemensam nyttig frukost, lunch eller middag med kollegorna?

4. Initiera gå-möten
Under semestern är många utomhus och solar, badar, fiskar eller annat som hör semestern till. Att komma tillbaka till skrivbordet kan upplevas som en nästan brutal kontrast. Initiera gemensamma promenader på lunchen eller eftermiddagen – att röra på sig gör de flesta gott och går ni tillsammans stärks gemenskapen. Varför inte ett gå-möte om vädret tillåter?

5. Nyttig fika på jobbet
Skippa kanelbullarna och småkakorna till möten och eftermiddagsfika – sockret piggar upp snabbt men väldigt tillfälligt. Ett fruktfat, en fruktsallad eller en skål med nötter är exempel på nyttiga mellanmål som bjuder på betydligt bättre och mer ihållande energi.

Källa: WW ViktVäktarna

Vill du veta hur du kan få hälsosammare medarbetare på ditt företag?