Wellness at Work

Bry dig om anställdas hälsa – även vid hemarbete

Trots regeringens besked om lättade restriktioner är frågan om den traditionella arbetsplatsen någonsin blir densamme. Fördelarna med att jobba hemma – med mindre stress och mer flexibilitet – lockar nog många att behålla ett par dagars hemmajobb i veckan. Som chef gäller det att vara uppmärksam på hur medarbetarna mår, även under de dagarna. 

Ja, fördelarna med att jobba hemma är många. Samtidigt försvårar distansarbetet för chefer att säkerställa att alla mår bra på jobbet. En Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av WW ViktVäktarna visar att två av fem saknar hälsoengagemang från sin chef. Lika många uppger att de vill inspireras till mer fysisk aktivitet och nära var femte önskar att arbetsplatsen uppmuntrar till hälsosam kost och erbjuder hjälp med näringslära.

  • I tider av hemarbete är det viktigare än någonsin att arbetsgivare tar ansvar för de anställdas hälsa. Se det som en investering: att uppmuntra till en hälsosam livsstil på och utanför jobbet kan öka effektiviteten, minska sjukfrånvaron, behålla medarbetarna längre och locka nya kompetenser, säger Ulrika Holm friskvårdscoach på WW ViktVäktarna.

Friskvårdsprogram ger hälsosamma vanor 

WW ViktVäktarnas friskvårdsprogram Wellness at Work ger företag möjlighet att investera i sina medarbetares hälsa genom ett program som pågår under 12 eller 16 veckor. Med hjälp av en friskvårdscoach arbetar medarbetarna för att skapa hållbara vanor.  

  • Det behöver inte handla om att gå ner i vikt. Programmet fokuserar på att skapa hållbara vanor inom områdena mat, motion, mindset och sömn – allt du behöver ta hänsyn till för att få en hälsosam livsstil som håller livet ut.  


Deltagarna bjuds in till en Facebookgrupp där de kan dela med sig av tips. De får även tillgång till WW ViktVäktarnas app där de kan registrera sina framsteg och ta del av en massa inspiration. Dessutom samlas gruppen i en workshop varje vecka med fokus på temana mat, motion, mindset och sömn. Programmet kan genomföras på plats eller via videomöten. 

  • Många som deltagit vittnar om ökad gemenskap mellan kollegorna under och efter programmets gång eftersom man följer och peppar varandra. Det har varit särskilt uppskattat under pandemin då många arbetat hemma och inte träffats i samma utsträckning som tidigare, avslutar Ulrika Holm. 

Började löpträna efter 30 år lång paus

I våras valde fönstertillverkarföretaget Svenska Fönster att erbjuda sina medarbetare ett tolvveckorsprogram med Wellness at Work. Snart hade 17 deltagande kollegor lärt sig äta mer hälsosamt, stärkt sammanhållningen och tillsammans gått ner 160 kilo i vikt. 

Elinor Liw var en av de som deltog. Hon berättar att programmet innebar en livsförändring hon inte hade räknat med. 

  • Jag har börjat springa, jag som inte sprungit på 30 år! Det är så mycket roligare att kliva upp på morgnarna nu, jag trivs i min kropp och kan ha på mig kläder som jag inte kände mig bekväm i tidigare, säger Elinor Liw.

Vill du veta hur du kan få hälsosammare medarbetare på ditt företag?