Ett framgångskoncept för såväl företag som individ

På Swedavia har Wellness at work ökat medarbetarnas välmående och möjligheten att göra det på arbetstid har varit en stark framgångsfaktor. 

-Swedavia vill uppmuntra till livsstilsförändringar och WW ViktVäktarna hjälper våra medarbetare att få hälsosamma vanor och gå ner i vikt, säger Marie Wiksborg, HR ansvarig på Swedavia.

Att få möjlighet att göra det på arbetstid säger flera av deltagarna varit en avgörande faktor för att de har lyckats så bra. 

-Jag hade planerat att göra något åt hälsan och då kom möjligheten att göra det via arbetet. Det är smidigt och sparar tid samt att man träffar kollegor från andra avdelningar, säger Stefan. 

-Största fördelen för mig var att det var lättillgängligt och kändes som en riktig förmån, säger Montse. 

Och den responsen har även Marie fått höra.

-Det är många som har tackat oss för att de fått denna möjlighet. Att få göra det på jobbet framhåller många som en framgångsfaktor. Det finns många som annars inte skulle hinna med pga livspusslet. 

Jejja, som varit coach på Swedavia, ser på sina medlemmar hur väl det fungerar. 

-De kommer ju från olika avdelningar så från början kan det vara lite tyst men efter ett tag kommer de igång och delar med sig av erfarenheter och peppar varandra på ett väldigt positivt sätt. 

-Eftersom det är företaget som gör den här insatsen för att personalen ska må bra så påverkar det medlemmarna positivt för att komma regelbundet och prova de trix och fix som programmet erbjuder. 

Swedavia

Förutom att erbjuda medarbetarna att delta på arbetstid så hoppas Swedavia att kursen ska hjälpa medarbetarna till en hälsosam livsstil framöver. 

-Förhoppningarna är att medarbetarna ska må bättre och bli starkare och piggare av de ändrade kostvanorna och att de ska fortsätta det nya tänket på egen hand, säger Marie. 


Elin, som provade WW ViktVäktarna för första gången, är förvånad över hur enkelt det var att ändra sitt sätt att tänka runt mat. 

-Idag äter jag mycket mer grönsaker och tänker verkligen till om jag tycker det är värt det innan jag äter någonting som inte är så nyttigt. 

Torbjörn har blivit mer medveten om vad han stoppar i sig. 

-Vid situationer när det är svårt att göra smarta val har jag blivit relativt bra på att välja det minst dåliga alternativet. Jag fokuserar på NollPointsmat och mat med låga SmartPoints. 

Och Montse har fått hjälp att hitta en hälsosammare livsstil.

-ViktVäktarna har varit en otrolig resurs för att låta mig komma tillbaka till ett sundare liv. 

Deltagarna lyfter också upp betydandet av stöd från coachen. 

-Det bästa är de trevliga mötena med den fantastiska coachen Jejja, säger Stefan. 

-Jejjas coaching och det kollegiala stödet har varit väldigt viktigt, säger Torbjörn. 

Och det märks även på Jejja att det har varit kul och givande att vara coach på Swedavia. 

-Att se hur de delar med sig av erfarenheter och hjälper varandra till ett mer hälsosamt liv är fantastiskt roligt och givande på flera sätt. 

Vill du förbättra hälsan på ditt företag?