Wellness at Work

Friskvårdsbidrag – en förmån eller en investering?

Året börjar lida mot sitt slut – och för dem som inte utnyttjat sitt friskvårdsbidrag ännu kan det ligga nära till hands att lägga pengen på SPA behandling, avslappnande örtbad eller massage. Men kom ihåg att friskvård inte bara ska vara en förmån för arbetstagaren utan även en långsiktig investering för dig som arbetsgivare.

Sjukdagar och sjuklöner ökade under förra året
Antalet sjukdagar per anställd ökar, vilket påverkar både arbetsgivare och medarbetare. Ohälsa på arbetsplatsen kan leda till ökade sjukskrivningar och därmed även ökad sjuklön: bara i fjol betalade svenska arbetsgivare ut totalt 23,6 miljarder i sjuklönekostnader.

Skatteverkets hemsida framgår vilka framgår vilka aktiviteter inom motion och friskvård som är skattebefriade; allt från gymkort och massage till fotbehandlingar, örtbad, minigolf och profylaxkurser för nyblivna föräldrar. Frågan är vilken typ av friskvårdssatsning som är goodwill för arbetstagaren och vilka som blir verkliga investeringar även för dig som arbetsgivare.

Det gäller inspirera medarbetare som inte redan är aktiva
I en artikel i Svenska Dagbladet nämner Anders Johrén, författare, föreläsare och utredare kring ekonomiska argument för friskvård, tre anledningar till att man ska satsa på medarbetarnas hälsa: det får dem att må bättre och orka mer, det får sjukskrivningarna att minska och det ökar arbetsgivarens attraktionskraft. Däremot menar han att det finns en risk att de som främst nyttjar friskvårdsbidraget är de som redan är aktiva och friska – när man egentligen borde fokusera på att inspirera de medarbetare som inte är så aktiva till bättre vanor. Det är då de stora effekterna märks. De bästa resultaten av investeringar i friskvård får vi när varje medarbetare får en anpassad plan utifrån sina behov och förutsättningar. 

WW ViktVäktarna som friskvård
WW ViktVäktarna gör just det; vi hjälper företag och anställda runt om i landet att bli mer hälsosamma utifrån personlig coachning. Det kan handla om allt från att äta bättre, röra på sig mer, utveckla positiva tankar eller fokusera på vikten. Resultatet blir friskare, starkare och piggare medarbetare – en skattebefriad friskvårdsinvestering som både du och dina anställda skulle tjäna på.

Vill du få hälsosammare medarbetare på ditt företag?