Wellness at Work

Örkelljunga kommun har blivit 228,1 kg lättare!

Wellness at Work med Örkelljunga kommun

Det var på ett månadsmöte i personalföreningen Ljungandan som förslaget om att starta en Wellness at work-grupp togs upp. Behovet hade uppmärksammats tidigare, och nu skulle det satsas på de anställda.

För Anette, som arbetar på ett gruppboende i kommunen, var ViktVäktarna ingen nyhet. Hon hade provat flera gånger tidigare. Och misslyckats.

– Jag har varit överviktig sedan tonåren. Efter att ha provat allt från pulver och lchf till ViktVäktarna gav jag mer eller mindre upp. Jag kände att “jaha, nu får det väl vara så här”.

Men när chansen kom under hösten 2016, för de anställda på Örkelljunga Kommun att gå på ViktVäktarmöten på arbetstid, så var Anette en av de som nappade. Hon fortsatte vara med alla 4 omgångar som varit. Om det fungerade den här gången?

– Nu har jag gått ner 30 kg och har bara 3 kg kvar till målvikt! Det är en fantastisk känsla!
Anledningen till att hon lyckats den här gången, säger hon, har till största delen att göra med vilken fantastisk coach de haft i gruppen.

– Katarinas sätt att motivera mig fungerade väldigt bra. Men självklart har gruppens storlek haft stor betydelse. Vi är en liten grupp. Alla vågar prata, ställa frågor och diskutera på mötena.

Viktminskningen har givit Anette bättre sömn och mindre ont i knäna. Den största förändringen hon har gjort vad gäller maten är att minska portionsstorlekarna.

– Jag är uppvuxen i en matglad familj där vi alltid lagat mycket och gott. Det var såklart lätt hänt att det lades upp lite för mycket mat. Men nu har jag fått kläm på hur stor en portion ska vara.

Alternativa mejeriprodukter, godsaker med mer protein och mindre socker och fett har underlättat i matlagning och i stunder när sötsuget tagit över. Det nya programmet Flex har också gjort det enkelt. Redan innan åt hon mycket kyckling och ägg, så det blev extra smidigt när det plötsligt blev “gratis”.

Anette vill lyfta fram ViktVäktar-appen som ett fantastiskt hjälpmedel under den här tiden.

– Man har den ju alltid till hands och det är skönt att slippa bläddra i böcker och kolla upp saker. Jag använder den mycket när jag går i affären också.