Wellness at Work

Så hjälper du dina medarbetare till en jobbfri semester

Jobbfri semester

Trots vikten av återhämtning kommer varannan svensk att läsa mejlen under sommarens ledighet, enligt en undersökning. Här kommer 3 tips på hur du hjälper dina anställda till en välförtjänt, jobbfri semester.

Så många som varannan svensk kommer att läsa jobbrelaterade mail under semestern, enligt en Sifo-undersökning som genomförts av mjukvarubolaget Citrix. Många ser detta som negativt och stressande. Att aldrig vara helt ledig kan dessutom vara skadligt – både kroppen och hjärnan behöver återhämtning för den hållbara hälsans skull.

3 tips på hur du hjälper dina medarbetare att ta semester – på riktigt:

  1. Tydlighet. Det kan finnas många anledningar till att anställda känner att de behöver arbeta under sin semester, en av dem kan vara att det saknas tydlighet kring kommunikationen utanför arbetstid. Gör en överenskommelse med dina anställda hur pass tillgängliga ni alla ska vara under semestern och se till att inte bryta den.  
  1. Föregå med gott exempel som chef. Skicka ut ett förslag/mall på autosvar som tydligt signalerar i kommunikation att personen är på semester dvs. svarar när man är tillbaka igen. Använd samma autosvar i din egen mail.
  2. Planera semesterfrånvaron som ett team. Hjälp dina anställda att planera så att allt flyter på under semesterfrånvaron. Upprätta mallar för överlämningar där du ber dem fylla i arbetsuppgifter, viktiga kontaktuppgifter till kunder eller leverantörer, lösenord etc – så att risken att en kollega måste störas minimeras.

Ha nu en riktigt fin och avkopplande sommar!

Vill du veta hur du kan få hälsosammare medarbetare på ditt företag?