Wellness at Work

Så hjälper du dina medarbetare till en semester utan jobbstress

Ledighet är A och O för återhämtning. Ändå jobbade nästan varannan svensk (47 procent) under sin semester förra sommaren, enligt en undersökning. Här kommer därför 5 tips på hur du hjälper dina anställda till en semester utan jobbstress. 

 

Förra året jobbade nästan varannan svensk under sommarsemestern, det visar en Yougov-undersökning som genomförts av hygien- och hälsobolaget Essity. Att aldrig vara helt ledig kan enligt Torbjörn Åkerstedt, senior professor i psykologi vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, vara skadligt både för kroppen och hjärnan. 

 

Torbjörn Åkerstedt, som forskar om stress, förklarar att det är när medarbetare måste vara nåbara för chefer eller kollegor och göra arbetsinsatser som återhämtningen rubbas. Men olika personer stressas av olika saker. Medan vissa blir stressade av att ens behöva tänka på olästa mejl under semestern, stressas andra av tanken på att inte få öppna dem. 

 

5 tips på hur du hjälper dina medarbetare att få den återhämtning som passar dem bäst: 

 

  1. Kommunicera med dina anställda. Fråga dina anställda hur de bäst återhämtar sig. Vill de att du som chef ska mejla dem under semestern om något dyker upp, eller vill de inte höra av dig alls? 
  2. Ta bort alla krav. Var tydlig med att kommunicera att de som är lediga inte har några krav på att vara nåbara eller utföra arbetsinsatser. 
  3. Föregå med gott exempel som chef. Skicka ut ett förslag/mall på autosvar i mejlen som tydligt signalerar att personen är på semester och hänvisa vidare till en medarbetare som har hand om uppgifterna under tiden. Var noggrann med att du själv använder detta autosvar när du är ledig. 
  4. Planera semesterfrånvaron i god tid. Hjälp dina anställda att planera sin semester. Se till att medarbetarna är lediga under olika veckor så att varje medarbetare kan njuta av sin ledighet till fullo och vara trygga med att någon på plats sköter arbetet under tiden. 
  5. Upprätta tydliga mallar för överlämningar. Upprätta mallar för överlämningar där varje medarbetare fyller i arbetsuppgifter, viktiga kontaktuppgifter, lösenord med mera – så att risken för att en kollega måste störas under sin semester minimeras. Ha nu en riktigt fin och stressfri sommar!