Så ökas företagets produktivitet av förbättrad hälsa

Att investera i hälsa på arbetsplatsen är ett enkelt sätt att få gladare, piggare och friskare medarbetare som därigenom presterar bättre på jobbet. Linda Tuominen, Wellness Coach på WW ViktVäktarna, berättar hur.

Karolinska Institutet har konstaterat att det är lönsamt att investera i hälsoutveckling och att varje investerad timme ger väsentligt högre utbyte i form av ökad produktivitet. Det är också något som Linda Tuominen kan skriva under på.

Linda WW ViktVäktarna Coach

– Effekten kommer väldigt snabbt. Redan efter en vecka känner man sig piggare och fräschare och man orkar mer, säger hon.

Linda har stor erfarenhet av att förbättra hälsan på svenska arbetsplatser i sitt extrajobb som Wellness Coach för WW ViktVäktarna. Till vardags är hon utvecklingssekreterare på Malmö Stad och är utbildad socionom med en magister i utbildningsvetenskap. Enligt henne finns det många sätt som ger ett hälsolyft på arbetsplatsen och i förlängningen en ökad produktivitet. Det kan vara allt från att införa en friskvårdstimme och subventionerat träningskort till att bjuda på hälsosam frukost.

– Genom att ge medarbetarna ökade möjligheter att ta hand om sig själva så får man anställda som mår bättre, orkar mer och har större närvaro på jobbet, säger Linda Tuominen.

Enligt henne gäller det för arbetsgivare att skapa bättre förutsättningar för de anställda att få hälsosammare vanor. Man kan exempelvis se till så att det finns en maskin med kolsyrat vatten så att folk dricker vatten i stället för läsk eller uppmuntra till motion på arbetstid.

– Vet den anställde att chefen gillar att man tränar en timme på arbetstid då kanske man presterar dubbelt så bra övriga sju timmar. Och har man en schysst arbetsgivare som investerar i sina anställda då känner man också ett ansvar för att det går bra för företaget, säger Linda Tuominen.

Hon menar att de arbetsgivare som anser att detta bara kostar en massa tid och pengar har helt fel.

– Detta är en investering. Friska och glada medarbetare som mår bra både på jobbet och hemma gör ett mycket bättre jobb. Det kostar också mycket pengar att rekrytera ny personal.

Enligt Linda Tuominen är Wellness at Work med WW ViktVäktarna ett bra exempel på väl investerade pengar för ett företag. Metoden är dessutom vetenskapligt beprövad och förutom mer hälsosamma vanor genererar konceptet en viktminskning på upp till ett kilo per vecka.

– Redan innan man påbörjar en kurs med WW ViktVäktarna så har arbetsplatsen observerat att det behövs en förändring. Det visar att man vill väl och det gynnar individen, men också företaget.

Wellness Coachens tre bästa tips för ökad produktivitet på jobbet:

1. Inför flextid så att det blir lättare att finns balans mellan arbete och fritid.

2. Pausgympa 5-10 minuter en gång per dag. 

3. Bjud på ett rejält påfyllt fruktfat varje vecka.

Vill du veta hur du kan få hälsosammare medarbetare på ditt företag?