Wellness at Work

Svenska Fönsters friskvårdssatsning förändrade Elinors liv

I våras valde Svenska Fönster att investera i sina medarbetares hälsa genom att erbjuda möjligheten att delta i WW ViktVäktarnas program Wellness at Work. 12 veckor senare har de 17 deltagande medarbetarna lärt sig nya sätt att äta, stärkt sammanhållningen och gemensamt gått ned totalt 160 kilo i vikt. Svenska Fönsters Elinor Liw deltog i programmet och berättar att hälsoresan har förändrat hennes liv. 

Liksom de flesta företag är stillasittande jobb eller dålig kost en utmaning för medarbetares hälsa, trivsel och effektivitet. För att hjälpa sina medarbetare att få en mer hälsosam livsstil valde Svenska Fönster att erbjuda möjligheten att delta i WW ViktVäktarnas hälsoprogram Wellness at Work. 

Elinor Liw, assistent på Svenska Fönster, är en av de 17 medarbetare som deltog i programmet. Hon berättar att målet bland medarbetarna var att lära sig mer om hur man borde äta för att må bra och för att lyckas gå ner i vikt. Efter att gruppen genomgått en hälsokontroll var även målet att få förbättrade blodtrycks- och kolesterolvärden.  

Gruppen har nu deltagit i WW ViktVäktarnas 12-veckorsprogram och lärt sig nya sätt att äta, stärkt sammanhållningen och gemensamt gått ned totalt 160 kilo i vikt. Dessutom har alla deltagare fått förbättrade blodtrycks- och kolesterolvärden.  

 

Coaching genom digitala möten varje vecka 

Elinor berättar att gruppen kunde dela inspiration och ta del av tips om viktminskning, mat och motion i en grupp på Facebook som administrerades av WW ViktVäktarnas hälsocoach Anneli. Dessutom samlades gruppen i veckovisa möten via Zoom tillsammans med Anneli där deltagarna fick ta del av mattips, läckra och nyttiga recept och utbyta erfarenheter av programmet. Målet var att stötta varandra till hälsosamma vanor. 

  • En stor anledning till vår gemensamma framgång var att vi under hela programmets gång kunde följa varandras resultat och inspirera och stötta varandra. Vi samlades ofta på kontoret där vi pratade om hälsa och pushade varandra. Det var fint att se hur alla i gruppen blev gladare, piggare och mådde bättre för varje dag som gick, säger Elinor Liw. 

 

WW ViktVäktarnas enkla app är hjälpen till bättre vanor 

Elinor berättar att en annan nyckel till framgång med WW ViktVäktarnas program är enkelheten i appen och möjligheten till långsiktigt sunda vanor. Medlemmarna använde appens scanningfunktion i mataffären för att lära sig vilka matvaror som är nyttiga. Appen användes också för att ta del av nyttiga recept och för att registrera vad medlemmarna stoppade i sig. Förutom enkelheten i appen berättar Elinor att programmets hållbara mål hjälpte medlemmarna att fullfölja programmet.

  • Appen är fantastisk då vi tack vare den lärde oss vad och hur mycket vi mår bra av att äta. Möjligheten till långsiktiga vanor är också en faktor som gjorde det möjligt för oss att fullfölja programmet och anledningen till att vi kommer fortsätta med dessa vanor livet ut. Med WW ViktVäktarna tvingas man inte utesluta något. I stället lär man sig hur man kan ha nyttiga vanor utan att behöva skippa tårtan på födelsedagsfikat. 

 

Företagshälsovård som förbättrar medarbetarnas liv

Det som motiverade Elinor att delta i programmet var att hon ville må bättre och gå ned i vikt. Men förutom att hon lyckades nå sina mål berättar Elinor att programmet totalt förändrade hennes liv eftersom hon nu trivs i sin kropp och kan göra saker som hon tidigare inte orkat. 

  • Om någon hade sagt till mig i vintras att jag skulle börja springa och spela golf hade jag trott att de ljög. Nu – efter endast 12 veckor av Wellness at Work-programmet –har jag börjat springa och spela golf, vilket är något jag inte gjort på 30 år. Jag tycker dessutom att det är roligare att kliva upp på morgnarna, eftersom jag nu trivs i min kropp och kan ha på mig kläder som jag förut inte kände mig bekväm i, säger Elinor Liw. Svenska Fönster är en ledande fönstertillverkare med omkring 900 anställda i Sverige

Vill du veta hur du kan få hälsosammare medarbetare på ditt företag?