Wellness at Work

Wellness at work är ännu en färg i vår livsstilspalett!

Wellness at Work med Svenljunga och Tranemo kommuner

För Karolina Wikmyr, personalchef i Tranemo och Svenljunga kommuner, är det en central uppgift att inspirera de anställda till en sund livsstil.

– Vi vill erbjuda ett brett utbud till våra medarbetare. Det ska finnas något för alla som jobbar här, alla åldrar och yrkeskategorier. Vi ser det inte som viktminskning primärt, utan som ytterligare en färg att välja i “livsstilspaletten”.

Initiativet till Wellness at work kom från en medarbetare i samband med den läkarkontroll som kommunen erbjuder anställda när de fyllt 55 år.

– Den här personen hörde av sig till personalkontoret och framförde önskemål om Wellness at work, och rekommenderade också Anna-Lena som coach.

Alla yrkesgrupper finns representerade bland de ca 45 deltagarna. De stora flertalet kommer från vård- och omsorg, skola och administration.

– Det är bara männen som är underrepresenterade, tyvärr. Men det är inte så konstigt, med tanke på att 84% av våra anställda är kvinnor!

Effekten har spridit sig på företaget

 

Nu när de är inne på den femte respektive åttonde terminen för de båda kommunerna så fortsätter intresset att öka. Det har blivit poppis att gå på ViktVäktarna, mycket tack vare flexibiliteten.

– Eftersom man har möjlighet att ta flexledigt under arbetstid så ökar möjligheten för de som vill vara med. Och passar inte tiden vid något tillfälle så kan man delta i den andra kommunens grupp. Det är bara ett par mil mellan orterna.

Karolina märker tydligt att alla är väldigt nöjda. Ute i korridorerna delas det recept och pratas om kikärtsbröd och äggätande som aldrig förr.

– Någonting händer över hela företaget. Den positiva effekten har spridit sig, även till de som inte är med i gruppen!

“Anna-Lena är nyckeln till vår framgång”

 

Karolina menar också att framgången ligger i att ViktVäktarna utvecklas med tiden. Det kommer ny inspiration från år till år. Men inte minst:

– Har du fått med dig att vi tycker Anna-Lena är jättebra? undrar Karolina mot slutet av vårt samtal.
Det har jag fått med mig. Coachen Anna-Lena Söderlövs namn har kommit upp flera gånger under intervjun.

– Hon är vår stora inspiration. Superpeppande och väldigt mån om att det ska gå bra för alla. Med allt från facebookgruppen, där hon delar med sig av tips, trix och hejarop, till peppande sms till deltagarna. Hon är nyckeln till vår framgång!